Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is een gediplomeerd beoefenaar van de fysiotherapie dit is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.

Het doel van de behandelingen kan bijvoorbeeld zijn:

verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam
optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
pijn verminderen
Sinds 1 januari 2007 kunnen mensen rechtstreeks een fysiotherapeut bezoeken als ze klachten hebben; voor deze datum had men een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.

Bron: Wikipedia

Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Met zijn kennis en kunde helpt hij u bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. U krijgt altijd zorg op maat. Passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt bereiken.

Mobiel & vitaal
Elk jaar gaan ruim drie miljoen mensen naar een fysiotherapeut. Mensen van alle leeftijden met verschillende leefstijlen en allerlei soorten klachten.

Dit kunnen blessures, RSI-klachten of pijnklachten zijn, bijvoorbeeld in de armen, benen, schouders en rug, veroorzaakt door sporten, werk, hobby’s, of gewoon omdat je ouder wordt.
De oorzaak kan een overbelasting of een verkeerde houding zijn. Hiervoor krijgt u van de fysiotherapeut zowel een goede behandeling als een advies.
De fysiotherapeut behandelt ook mensen die vanwege een (chronische) aandoening onder medische begeleiding beweegzorg nodig hebben. Dat is belangrijk voor uw gezondheid èn om mobiel te blijven.
Maar u kunt ook bij een fysiotherapeut terecht voor revalidatie na een operatie of ongeval. Of voorafgaand aan een operatie om uw conditie te verbeteren en daardoor sneller te herstellen.
Fysiotherapie zorgt ervoor dat u sneller herstelt en zo optimaal mogelijk kan (blijven) bewegen.

Algemeen of gespecialiseerde fysiotherapeut?

Voor de meeste klachten kunt u naar de algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. U kunt met of zonder een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist bij de fysiotherapeut terecht.

Uw bezoek aan de fysiotherapeut
U kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijzing van een arts. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de fysiotherapeut u naar uw huisarts. Het is verstandig uw huisarts te laten weten dat u onder behandeling bent bij de fysiotherapeut. Uw huisarts kan daarmee rekening houden bij de behandeling van andere klachten.

Wanneer is verwijzing wél nodig?

In sommige gevallen hebt u wel een verwijzing nodig. Namelijk als u naar de fysiotherapeut gaat voor een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat. Deze lijst is opgesteld door de overheid en bevat enkele chronische aandoeningen die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Ook kan in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar staan of en in welke gevallen u een verwijzing nodig heeft van uw huisarts of medisch specialist. Als u twijfelt, kunt u uw fysiotherapeut om advies vragen.

Uw eerste afspraak

De eerste afspraak bestaat uit een Screening, Intake en een Onderzoek. Tijdens de screening stelt de fysiotherapeut u vragen over uw lichamelijke klacht. Het doel is om vast te stellen of uw klacht inderdaad met fysiotherapie behandeld kan worden of dat u eerst door uw huisarts gezien moet worden. Als u door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen, is uitgebreide screening niet nodig, dat heeft de arts al gedaan.

Het onderdeel Intake is bedoeld om met u te door te praten over uw lichamelijke klacht en de mogelijke oorzaken, en wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat wilt u met de behandeling bereiken? Wat wilt u (weer) kunnen?

Bij het Onderzoek kijkt de fysiotherapeut naar uw houding en hoe uw lichaam beweegt in het licht van uw lichamelijke klacht.

Daarna stelt de fysiotherapeut de diagnose en stelt het behandelplan voor. U bespreekt dit samen, want uw persoonlijke situatie en doelen staan hierbij centraal. Stel dus ook vooral uw vragen aan de fysiotherapeut en vertel wat u graag wil bereiken.

De behandeling

De behandeling is op uw persoon toegesneden. Wel werkt de fysiotherapeut volgens de landelijk geldende richtlijnen van de beroepsorganisatie.

Klik hier voor meer informatie over vergoedingen van Fysiotherapie

TAGS:
Behandelplan,fysiotherapie vlaardingen,Fysio voor blessures,fysiotherapie voor rsi klachten,fysiotherapeut westwijk,fysiopraktijk vlaardingen,fysiotherapeut,fysiotherapeut vlaardingen, fysio vlaardingen,Fysiotherapeut vlaardingen westwijk,fysio vlaardingen westwijk,hans maintz,hans maintz fysiotherapeut,Maintz fysiotherapie,manuele therapie vlaardingen,vergoeding fysiotherapie ie

Geef een reactie