McKenzie methode

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een onderzoeks- en behandelmethode, die wereldwijd wordt gebruikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze methode is voornamelijk bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar benen of armen, maar kan ook toegepast worden bij behandeling van andere gewrichten, zoals schouder, elleboog, heup, knie, …

Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat `mechanisch’ van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie ontdekte dat bepaalde bewegingen en houdingen de pijn vaak doen verdwijnen en optimaal bewegen kunnen herstellen.

Robin McKenzie geloofde dat de meeste patiënten kunnen leren zichzelf te behandelen als ze dit correct aangeleerd krijgen. Hij was van mening dat ‘zelfbehandeling’ de patiënt zelfstandiger maakt met minder medische interventies.

De McKenzie Methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen zonder medicatie, een operatie of andere passieve behandelingen, zoals warmte-, koude- of ultrasound-therapie. Deze methode speelt ook in op de groeiende vraag van patiënten en zorgverzekeraars. Door zelfbehandeling wordt niet alleen sneller een beter resultaat bereikt, maar worden ook de zorgkosten laag gehouden.

IS DE METHODE VOOR MIJ GESCHIKT?

Zelfevaluatie van rugpijn

Zijn er periodes op de dag dat u geen pijn heeft? Al is het maar 10 minuten?
Is de pijn beperkt tot gebieden boven uw knie of boven uw elleboog?
Heeft u meer dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?
Verergerd uw pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken; zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?
Heeft u meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?
Associeert u uw pijn met één bepaalde activiteit, maar bent u over het algemeen vrij van pijn wanneer u deze activiteit niet uitoefent?
Heeft u meer last als u inactief bent of gaat het niet beter als u actief bezig bent?
Neemt uw lage rugpijn af als u op de buik ligt? (Het is mogelijk dat u zich een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja).
Neemt uw lage rugpijn af wanneer u wandelt?
Als u ja heeft geantwoord op meer dan 4 vragen, dan kan de McKenzie Methode u vooruithelpen. Als u ja heeft geantwoord op 3 of minder vragen, dan heeft u een gespecialiseerd onderzoek en behandeling nodig en moet u contact opnemen met een therapeut opgeleid in de McKenzie methode.

Als u een van de volgende klachten heeft:

Ischias (Uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen)
Gewrichtspijn in de heupen of billen, schouders of bovenarmen
Moeite met buigen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug
Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders
Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen
Zeurende pijn in de ellebogen of knieën, die niet verbeteren door een behandeling van deze gewrichten,
Dan dient u waarschijnlijk te worden bijgestaan door een MDT McKenzie therapeut. Ze zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren.
MDT therapeuten zijn opgeleid om uw klachten in kaart te brengen, u te helpen begrijpen hoe u zelf de pijn en/of stijfheid kunt verminderen en adviezen te geven hoe u uw werk of dagelijkse activiteiten beter kunt uitvoeren.

Bron: McKenzie Instituut

Geef een reactie